Khamis, 12 Januari 2012

roti naik

resepinya...

500gm tpg gndum..
1 sdk baking powder..
11 gm yis kering(mauripan)
3/4 cawan gula halus-larutkan dalam stgh cawan air
1 sdk shortening
2 biji kentang sederhana-direbus dan dilenyek
1/2 biji telur..
3 sudu besar marjerin..@50gm
air secukupnya untuk menguli..(ni tdi sy tak sukat terlupa agak2 ye)

cara2
-masukkan tpg+baking powder dlm mgkk gaul bersama mauripan..masukkan kentang gaul sedikit..masukkan gula bersama air tadi..gaul sebati..masukkan telur..
-uli dn tmbh air sedikit sedikit hingga mendapat doh yg lebut..
-masukkan stning n marjerin uli hingga lembut dan sebati serta licin.
-biarkan sekali ganda naik..dalam 1/2 jam..ttp bekas@balut kain kasi dpt haba..
-uli bulat2 masukkan dlm loyang yg telah disapu sdikt je marjerin.
-tunggu naik lagi sekali ganda..>< 20 minit-stgh jam
-sapukan telur yg setengah tadi...atas roti..
-bakar pada suhu 160'c selama 20 minit @ bergntung pd oven masing2..
-dah siap bakar sapu lagi butter atasnya ketika roti sedang panas..
-selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan