Khamis, 12 Januari 2012

bun sardine

500gm tpg gndum..
11 gm yis kering(mauripan)-larutkan dlm stgh cwn air
1/2 cawan gula halus-larutkan dalam stgh cawan air
1 sudu besar shortening
1 biji kentang sederhana-direbus dan dilenyek
1 biji telur..
3 sudu besar marjerin..
air SEJUK secukupnya....

cara2
-masukkan tpg dlm mgkk gaul bersama marjerin,shortening..telur
-gaul rata..masukkan mauripan,kntang dan gula..uli sebati sambil
tuang sedikit air uli terus menjadi doh yg agak lembut..
-biarkan sekali ganda naik..dalam 1/2 jam..
-uli bulat2( letakkan inti sardin) susun dlm loyang yg telah disapu marjerin.
-sapu marjerin atas permukaan roti..
-tunggu naik lagi sekali ganda..masa ni tak lama dlm 15 minit dh naik semula.
-bakar dlm oven yg dipanaskan terlebih dahulu...gunakan api atas bawah dan bakar selama 30minit pada suhu 180*c..

inti sardin
-1 tin sardin tumis seperti biasa,ambil ikan sahaja,boleh campur tuna yg dalam tin.
-nak pedas tambah cili semasa menumis..
-boleh gntikan inti ayam,daging,serunding,ikanbilis dsb...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan