Khamis, 12 Januari 2012

roti kentang.

500gm tpg gndum..
11 gm yis kering(mauripan)-larutkan dlm stgh cwn air
3/4 cawan gula halus-larutkan dalam stgh cawan air
1 sudu besar shortening
2 biji kentang sederhana-direbus dan dilenyek
1/2 biji telur..-setengah lagi untuk disapu pada atas roti..sebelum dibakar..
3 sudu besar marjerin..
air SEJUK secukupnya....

cara2
-masukkan tpg dlm mgkk gaul bersama marjerin,shortening..telur
-gaul rata..masukkan mauripan,kntang dan gula..uli sebati sambil
tuang sedikit air uli terus menjadi doh yg agak lembut..
-biarkan sekali ganda naik..dalam 1/2 jam..
-uli bulat2 masukkan dlm loyang yg telah disapu marjerin.
-susun rapat dlm 2 cm je ruang ant roti ...
-tunggu naik lagi sekali ganda..masa ni tak lama dlm 15 minit dh naik semula
-sapukan telur yg setengah tadi...atas roti..
-paipkan kastard..

kastard..
-1 sdb tepung kastard
-1 sdb tepung gandum
-1 cawan susu cair
-4 camca besar gula halus
-1 biji telur
-dauble boiler semua bhn diatas hingga likat dan berkilat...
-tambahkan 1 sdb marjerin gaul rata..biarkan sejuk..
-masukkan dlm piping bag..dan piapkan atas roti...
-***kastard ni dapat byk,so boleh kurangkan stgh adunan dr resepi asal ye...
 -bakar api atas bawah selama 40 minit atau hingga masak mengikut kesesuaian oven masing2...
***pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit untuk mndapt wrn yg
sekata..dan naik yg cantik..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan